Miten täytät LinkedIn-profiilisi: Rekrytoijan vinkit houkuttelevaan profiiliin
Rekrytoinnin ammattilaisilta kysytään usein vinkkejä LinkedIn-profiilin täydentämiseen. Usein kysyjät miettivät, mihin rekrytoijat/suorahakukonsultit kiinnittävät erityisesti huomiota profiilissa. Tässä kirjoituksessa käydään läpi tärkeimmät kohdat.
Yleisesti ottaen suosittelen kirjoittamaan LinkedIn-profiilin englanniksi. Hyvin usein rekrytoijat tekevät hakuja englanninkielisillä termeillä, joten, jos profiilisi on vain suomeksi, et tule yhtä helposti löydetyksi. Toki nykyään voit tehdä profiilistasi eri kieliversioita. Jos haluat tehdä erikseen profiilin myös muilla kielillä, ei siitä ole haittaa, kunhan sinulla on myös englanninkielinen profiili.
1. Perustiedot kuntoon
LinkedIn-profiilisi perustiedot näkyvät osittain jo ennen kuin se avataan. Jos nämä eivät herätä rekrytoijan kiinnostusta, profiiliisi ei tutustuta tarkemmin. Panosta siis näihin!
Otsikko (Headline):
Jos etsit uusia mahdollisuuksia, kannattaa se mainita jo otsikossa. Kerro minkälaisia töitä etsit tai miltä alalta. Monesti otsikkona on esimerkiksi “Looking for new opportunities in Recruiting and HR.”
Jos olet tyytyväinen nykyiseen työhön, kerro otsikossa nasevasti mitä teet ja mikä on erityisosaamistasi. Tämä onkin sitten taitolaji saada mahtumaan yhdelle riville. Esimerkiksi "Talent Acquisition Specialist @ XY company | Recruiting & HR"
Sijainti:
Kannattaa lisätä sijaintitietoihin myös kaupunki tai Metropoli-alue, kuten "Helsinki Metropolitan Area," jos asut Pk-seudulla. Monesti sijaintia käytetään yhtenä hakukriteerinä rekrytoijien hauissa.
Profiilikuva:
Kuvan suhteen pätevät samat raamit kuin CV-kuvan kanssa: Selkeä, asiallinen sekä ajan tasalla.
Älä laita kuvaa, jossa esiintyy myös muita henkilöitä. Uskokaa tai älkää, näitäkin näkee.
Voit profiilikuvan yhteyteen lisätä myös vihreän rinkulan #OpenToWork kertomaan kaikille, että etsit uusia töitä.
Yhteenveto (About):
Selkeys on kaiken A ja O. Mieluummin lyhyt ja ytimekäs, kuin liian pitkä romaani, jota kukaan ei jaksa lukea loppuun asti (tämä kuitenkin mielipideasia ja näkemyksiä erilaisia). Pysy asiassa ja kerro ydinosaamisesi selvästi. Omat suosikkini ovat luetellut listat omasta osaamisesta esimerkiksi käytetyistä ohjelmista tai tärkeimmistä osaamisalueista. Myös käytännön esimerkit ovat erittäin hyvä tapa tuoda omaa osaamista esiin.
Yhteenvedon kirjoittamiseen voit myös käyttää tekoälyä apunasi. ;)
Jos olet kiinnostunut saamaan yhteydenottoja, kannattaa yhteystiedot ehdottomasti merkitä tähän osioon.
Yhteenvetoon suosittelen lisäämään myös Top Skills-kohtaan 5 tärkeintä osaamistasi, joita haluat erityisesti korostaa.
Eli tiivistettynä kuka olet, mitä teet, ydinosaamisesi sekä yhteystietosi.
”Open to” – Paranna todennäköisyyksiäsi saada yhteydenottoja:
Kun etsit uusia töitä, kannattaa ehdottomasti avoimesti kertoa siitä. Kun klikkaat profiilikuvasi alta ”Open to”-kohtaa, näet kohdan ”Finding a new job.” Sitä kautta pääset määrittelemään tarkemmin, minkälaisia töitä etsit ja mistä.
Voit valita näkyykö tämä kaikille LinkedIn-käyttäjille (jolloin voit myös automaattisesti lisätä profiilikuvasi yhteyteen vihreän rinkulan #opentowork) vaiko vain Recruiter-tunnuksen omaaville.
On hyvä huomioida, että suurin osa rekrytoijista käyttää Recruiter Lite-tunnuksia, jotka ovat huomattavasti halvemmat kuin Recruiter-tunnukset. Eli jos valitset näkyvyydeksi vain Recruiter-tunnukset, suurin osa rekrytoijistakaan ei näe, että olet aktiivisessa työnhaussa.
2. Näillä parannat mahdollisuuksiasi kiinnittää rekrytoijien huomion
Runko-osassa tuodaan oma kokemus ja osaaminen esiin. Jos kokemus, koulutus ja skills-osiot ovat kovin suppeat, ne saatetaan tulkita väärin eivätkä ne välttämättä herätä rekrytoijien kiinnostusta.
Kokemus (Experience):
Voit esitellä aluksi lyhyesti, mitä yritys tekee. Seuraavassa kappaleessa kerro, mitä sinä teet. Ensin voit kertoa yleisellä tasolla aihealueet, joiden parissa työskentelet. On hyvä vielä selventää konkreettisin esimerkein, mitä työsi pitää sisällään, esimerkiksi ranskalaisilla viivoilla. Kerro myös, mitä ohjelmia käytät työssäsi.
Monesti ihmettelen, kun vertaan ehdokkaiden CV:ta ja LinkedIn-profiilia, mikseivät ihmiset laita vähintään samoja tietoja copy pastella LinkedIniin, kuin mitä heillä on CV:ssa. Tämä on se minimitaso, mitä mieluiten pitäisi jokaisesta työtehtävästä lukea.
Suosittelen lisäämään jokaiseen työhösi erikseen Skillseja, jotka ovat olleet oleellisia kyseisessä tehtävässä.
Myös pitempiä taukoja töiden välissä kannattaa hieman avata, sillä rekrytoijat yleensä kyllä huomaavat nämä. Kerro, mitä olet tehnyt oman ammattitaitosi kehittämiseksi. Yhtenä esimerkkinä tulee mieleen profiili, jossa perhevapaalla ollut henkilö kertoi, kuinka oli organisoinut ja johtanut kolmea vaativaa alaista 24/7. Ripaus huumoria on aina hyvästä.
Koulutus (Education):
Kerro ainakin missä olet opiskellut ja mitä olet lukenut pääaineena sekä sivuaineena. Lopputöiden aiheita kannattaa myös avata. Mahdolliset vaihdot voi merkitä profiiliin erikseen.
Suosittelen laittamaan jokaisen tutkinnon erikseen. Esimerkiksi, jos olet koulutukseltasi kauppatieteiden maisteri, laita sekä maisterin, että kandidaatin tutkinnot erikseen profiiliisi. Tämä taas hieman selkeyttää profiilia ja varmistaa, että LinkedIn tunnistaa tutkintosi oikein. Tämä nyt ei ole maailman suurin asia, mutta esimerkiksi LinkedInin Jobs-osiossa, jos selaat avoimia työpaikkoja, näet miten vertaudut muihin hakijoihin nähden. LinkedIn voi tunnistaa yhdistelmätutkinnot väärälle tasolle.
Kannattaa myös lyhyempien koulutusten kohdalla miettiä, sopivatko ne paremmin sertifikaatti tai kurssi-osioihin kuin koulutus-osioon. Jos koulutus-osioon tunkee kaikki pienimmätkin koulutukset, voi se vaikeuttaa tärkeimpien koulutusten tunnistamista.
Pääsääntönä voisi sanoa, että tutkintoon johtavat koulutukset koulutus-osioon, muut sertifikaatti tai kurssi-osioihin.
Taidot (Skills):
Skillsit ovat rekrytoijan näkökulmasta erittäin oleelliset. Niitä kannattaa siis lisätä. Niin kuin aiemmin tässä kirjoituksessa jo mainittu, Skillseja pystyt nykyään kohdistamaan myös erikseen esimerkiksi tiettyihin töihin tai koulutuksiin sekä lisäämään 5 tärkeintä Top Skillsiäsi About-osioon.
Skillsit kannattaa olla mahdollisimman konkreettisia, esimerkiksi, jos sinulla on jostain ohjelmasta käyttökokemusta, se kannattaa ehdottomasti lisätä skillseihin.
Skillsit voidaan ajatella hakusanoina, sillä näitä käytetään hyvin usein sopivien hakijoiden etsimisessä.
3. Näillä erotut
Näillä voit erottautua massasta. Yllättävän moni jättää kielitaidon, saavutukset, kiinnostuksen kohteet sekä suositukset täyttämättä profiiliinsa. Tämä voi huonontaa mahdollisuuksiasi osua rekrytoijien haaviin. Muista siis täyttää myös nämä kohdat!
Kielitaito (Languages):
Kerro kaikki kielitaitosi, myös äidinkieli! Ihmettelen usein, miksi yllättävän monet ihmiset jättävät oman äidinkielen mainitsematta kokonaan. Monessa työtehtävässä on vaatimuksena tietty kielitaito. Jos kielitaito ei tule selvästi esiin profiilissasi, sinun kielitaitosi voidaan ymmärtää väärin.
Saavutukset (esim. sertifikaatit ja palkinnot):
Näillä voit erottautua massasta, personoida profiiliasi sekä esitellä omaa osaamistasi ja kiinnostustasi. Suosittelen myös hankkimaan erilaisia sertifikaatteja. Esimerkiksi, jos työskentelet markkinointialalla, voit suorittaa Googlen tai HubSpotin ilmaisia sertifikaatteja ja tuoda esiin niiden avulla osaamistasi.
Kiinnostuksen kohteet (Interests):
Seuraa itseäsi kiinnostavia yrityksiä, ryhmiä ja aiheita. Suosittelen seuraamaan ammatillisesti sinua kiinnostavia ryhmiä. Seuraamasi kiinnostuksen kohteet kertovat rekrytoijille, mitkä toimialat sinua voisi erityisesti kiinnostaa.
Suosittelut (Recommendations):
Tämä on nykypäivän suosituskirje tai “työtodistus.”
Pyydä suosituksia vanhoilta esihenkilöiltä tai kollegoilta. Näitäkin luetaan. Kannattaa siis lähteä edellisestä työpaikasta hyvissä väleissä. Itselläni on ollut tapana pyytää esihenkilöltäni suosituksia, kun olen ollut viimeisiä päiviä töissä.
Suosituksissa olisi hyvä tuoda esille konkreettisia esimerkkejä, mitä olet työssäsi tehnyt ja saavuttanut. Yhden lauseen “hyvä jätkä”-tyyppiset suositukset eivät tuo profiiliisi mitään lisäarvoa.
Tässä vielä tiivistettynä 3 tärkeintä pointtia houkuttelevaan profiiliin:
1) Pyri tekemään profiilistasi mahdollisimman selkeä ja johdonmukainen.
2) Muista lisätä kaikki tärkeimmät osaamisesi Skills-osioon.
3) Jos etsit uusia töitä, tuo se selvästi esille.